با نزدیک شدن به فصل بهار و گرمای هوا میتوانید خودتان در خانه به کاشت سبزیها مشغول شوید و همیشه از سبزیهای تازه و سالم و محصول دست خودتان استفاده کنید. شاید دیگر با آپارتماننشینی فرصتی برای کاشت سبزی در باغچه نداشته باشیم اما هنوز هم میتوانیم با استفاده از گلدانهای پلاستیکی و سفالی این کار را در خانه انجام بدهیم. اگر میخواهید دست به کار شوید و محصول خودتان را برداشت کنید با ما همراه باشید تا مراحل کاشت سبزی در گلدان پلاستیکی را با هم ببینیم.
انتخاب بذر مناسب
شما میتوانید انواع سبزیها مانند تره، شاهی، ریحان، گشنیز، جعفری، شنبلیله، خرفه، پونه، شوید، تربچه، ترخون، مرزه، پیازچه و… را در گلدان پرورش دهید. برای کاشت سبزی در گلدان پلاستیکی بایستی با توجه به نوع سبزی که قصد پرورش آن را دارید از بذر و یا نشاء استفاده کنید. کاشت برخی از سبزیها باید به این صورت باشد که فقط بذرشان روی خاک پاشیده شود اما برخی دیگر نیاز به نشاء دارند تا داخل خاک کاشته شوند. انواع بذر سبزیجات را میتوانید از گلخانههای گل و گیاه تهیه کنید و توجه داشته باشید که بذر تولید همان سال را بخرید. در مورد نشاء نیز سعی کنید نشاهایی را خریداری کنید که ضخیم بوده و قامت ساقه آنها راست باشد و برگ زرد و سوراخ نداشته باشد.
انتخاب گلدان مناسب
ما در این مقاله آموزش کاشت سبزی در گلدان پلاستیکی را داریم بنابراین لازم است که جنس گلدانتان پلاستیکی باشد اما در صورت در دسترس نداشتن گلدان پلاستیکی، میتوانید از نوع سفالی نیز استفاده کنید. از آنجایی که سبزیها گیاهان علفی یک ساله محسوب میشوند و ساقه و ریشه زیادی ندارد، انتخاب گلدانی با طول ۲۰-۲۵ سانتیمتر مناسب خواهد بود.
خرید گلدان مناسب سبزی کاری
انتخاب خاک مناسب
کاشت سبزی در باغچه با کاشت آن در گلدان از نظر نوع خاک بسیار باهم متفاوت هستند. در کاشت سبزی داخل باغچه تنها شخم زدن، کوددهی و آبیاری آن اهمیت دارد، اما در کاشت سبزی داخل گلدان باید خاک مناسب را نیز برای آن تهیه کرد. خاک مناسب گلدان ترکیبی از ماسه، خاک باغچه، خاک برگ و کود است. همچنین خاک گلدان باید سبک و زهکشی شده باشد.
مراحل کاشت سبزی در گلدان پلاستیکی
۱. پس از انتخاب بذر، گلدان و خاک مناسب برای کاشت سبزی، خاک را الک کنید و گلدان را تا ارتفاع ۱۵ سانتیمتری با آن پر کنید و سطح آن را با آبپاش کمی مرطوب کنید. (توجه داشته باشید که خاک نباید خیس شود، زیرا کار برایتان سخت خواهد شد) خاک را به خوبی توسط بیلچه زیر و رو کنید.
۲. در داخل هر گلدان تقریباً ۱۰ عدد از هر نوع بذری که قصد کاشت آن را دارید بریزید و روی آنها را یک لایه نازک یعنی تقریباً ۲ برابر اندازه بذر خاک بریزید. دقت کنید که اندازه خاک بیشتر نشود زیرا بذرها خفه شده و نمیتوانند رشد کنند.
* روز قبل از کاشت سبزی در گلدان پلاستیکی، بذرها را داخل آب ولرم به مدت ۸ ساعت تا ۳ روز خیس کنید. پس از گذشت این زمان آنها را از آب خارج کرده و روی یک پارچه یا روزنامه قرار دهید تا خشک شوند، سپس میتوانید آنها را روی خاک بریزید.
آبیاری مناسب
۳. در روزهای ابتدایی تا زمانیکه بذرها جوانه بزنند برای آبیاری گیاه خود یک روزنامه روی گلدان پهن کنید، به گونهای که به طور کامل روی خاک را بپوشاند. سپس با آبپاش شروع به آبیاری کنید. برای آنکه سبزیها رشد بیشتری داشته باشند گلدان خود را دور از نور و در تاریکی قرار دهید تا روزنامه کمکم بالا بیاید.
۴. پس از بالا آمدن روزنامه میتوانید آن را برداشته و به صورت مستقیم به گیاه آب بدهید و در معرض نور قرار دهید. سبزیها در معرض نور، بیشتر رشد میکنند اما اگر نور کافی نداشتید میتوانید از لامپهای فلورسنت استفاده کنید.
۵. آبیاری صحیح برای سبزیها باید در صورت خشک شدن خاک باشد. یعنی هر زمانی که احساس کردید خاک گلدان خشک شده است کمی به آن آب بدهید.
* آبیاری بیش از حد به گیاهان اجازه نمیدهد که اکسیژن کافی به آنها برسد و در نتیجه از بین میروند.
۶. پس از دو هفته میتوانید به خاک سبزیها کود را اضافه کنید. کود مناسب برای این کار کود طبیعی است اما در صورتی که کود طبیعی در دسترس نداشتید میتوانید از کودهای شیمیایی استاندارد استفاده کنید. مقدار مورد نیاز کود را میتوانید از نوشتههای روی بسته بخوانید.
۷. اگر همه مراحل قبل را به خوبی و بدون اشتباه انجام داده باشید میتوانید در این مرحله بعد از گذشت ۲ هفته سبزیهای خود را برداشت کنید.
نکات تکمیلی
برای پیشگیری از آفت سبزیها و گیاهان میتوانید کمی آب و الکل را با یکدیگر مخلوط کرده و برخی مواقع به جای سم، روی سبزیها بپاشید. در این صورت دیگر خبری از حمله شتهها نخواهد بود. بنابراین چون از هیچگونه سمی استفاده نمیکنید، سبزیهای شما کاملاً ارگانیک و سالم خواهند بود.